Uit de media 2018

—————————————————————————–

NOVEMBER

—————————————————————————–

MAANDAG 5 NOVEMBER

Onwelwording veroorzaakt eenzijdig ongeval

Foto: Bart Meesters/Meesters Multimedia

Een persoon die maandagavond op de Hoenzadrielsedijk in Hoenzadriel reed is onwel geworden achter het stuur. Hierbij raakte de auto in de berm en kwam tot stilstand tegen een hek.

Door omstanders is de persoon meteen uit het voertuig gehaald en is er begonnen met reanimatie. Alle hulpdiensten waren aanrijdend, waarna het slachtoffer met spoed naar het ziekenhuis vervoerd is. Helaas mocht alle hulp niet meer baten en is de persoon later overleden.

—————————————————————————–

OKTOBER

—————————————————————————–

ZONDAG 21 OKTOBER

Opnieuw dodelijk ongeval

Foto’s: Bart Meesters/Meesters Multimedia

Na ons laatste nieuwsbericht 10 dagen terug, met een dode bij een ongeval in Hedel was het zondagavond opnieuw raak, ditmaal in Heerewaarden. Een eenzijdig ongeval heeft aan 1 persoon het leven gekost.

Hulp van omstanders, ambulance, traumaheli, politie & brandweer mocht niet meer baten.

Het ongeval gebeurde op de v. Heemstraweg in Heerewaarden, thv van de rotonde met de Variksestraat. De auto komende vanuit Sluis St. Andries is met volle vaart tegen de paal op de rotonde geknald. De toedracht is niet bekend, de politie (VOA) heeft ter plaatse onderzoek verricht.

—————————————————————————–

DONDERDAG 11 OKTOBER

Dodelijk ongeval

Foto: Jurgen Versteeg/Meesters Multimedia

Bij een eenzijdig ongeval op de Inktfordseweg t.h.v. de Lucht langs de A2 in Bruchem is een dode gevallen. De auto zou over de kop zijn gegaan en in de sloot terecht zijn gekomen. Verdere info en de toedracht van het ongeval zijn niet bekend.

Posten Kerkdriel & Hedel kwamen ter plaatse bij het ongeval.

—————————————————————————–

SEPTEMBER

—————————————————————————–

DONDERDAG 13 SEPTEMBER

2-tal meldingen deze middag

Foto’s: Marco Verhoeven

2 voertuigen kwamen op de Hamstraat in Velddriel met elkaar in botsing op een gevaarlijk kruispunt. Gelukkig vielen er geen gewonden en kwam de brandweer voor controle van de voertuigen. Zoals op de foto is te zien lagen ze er beide niet al te fraai bij, 1 op zijn kant en 1 in de sloot.

De 2e melding iets tegen 4e was een autobrand. Op de parkeerplaats bij de Lidl (Gasthuisplein) in Kerkdriel. Bij aankomst was de brand al geblust en kwam ook hier de brandweer nog even voor nacontrole.

—————————————————————————–

AUGUSTUS

—————————————————————————–

VRIJDAG 24 AUGUSTUS

Uitslaande chaletbrandFoto: Tim Aaldering

Op camping Maaszicht aan de Maasbandijk in Kerkdriel is vrijdagavond laat een brand uitgebroken in een chalet. Bij aankomst van de brandweer was deze al uitslaand en niet meer te redden, er was op het moment van de brand niemand aanwezig.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan wordt nog onderzocht, de brandweer heeft kunnen voorkomen dat naastgelegen chalets ook in brand vlogen, wel is er enige schade.

Er werd door de meldkamer meteen middel gemaakt, een standaard protocol op campings. Posten Zaltbommel & Maasdriel-Oost bestreden het vuur.

—————————————————————————–

WOENSDAG 22 AUGUSTUS

Update meldingen

Voertuigbrand Hogewaard

Rond 19.00 woensdagavond kwam er een melding binnen van een voertuigbrand aan de Hogewaard in Heerewaarden. Een land-/bouwvoertuig (machine) had vlam gevat door nog onbekende oorzaak. Een kleine brand, de mannen zijn nog wel even bezig geweest met de afhandeling ervan.

Afgaan melder

Dinsdagochtend kwam er een melding binnen waarbij een alarm werd gehoord in een woning aan de Beatrixstraat in Kerkdriel. Post Oost ging er heen, en bij nader onderzoek betrof dit een brandmelder. Er was niks aan de hand gelukkig, en iedereen kon snel weer huiswaarts.

Brandgerucht

Zondagavond kwam er op de meldkamer een telefoontje binnen dat er een alarm was te horen, en een sterke brandlucht waarneembaar was rond de Julianaweg in Rossum. Hierop gingen we op onderzoek uit en zijn er verschillende straten bezocht. Er werd nergens wat aangetroffen, waar de brandlucht vandaan kwam is niet duidelijk.

Ongeval Heemstraweg

Zondagmiddag omstreeks 16.30 gebeurde er een ongeval op de v. Heemstraweg nabij de Steenfabriek in Rossum. Hierop waren de politie en ambulance aanrijdend. Zo ook wij met de TS mochten voor assistentie ter plaatse gaan, er bleek niemand bekneld te zitten. Wij waren dan ook zo weer weg, waarna de politie het afhandelde.

Het betrof 3 personenauto’s waarbij de voorste in een noodremming ging door mogelijk een grote vallende tak, van een boom pal boven de weg. Mogelijk is door de droogte van afgelopen tijd een flink aantal bomen verzwakt geraakt. 2 personen werden ter plaatse nagekeken in de ambulance, verder is er niks bekend over gewonden.

—————————————————————————–

DONDERDAG 9 AUGUSTUS

Kleine brand in schuur

Net voor middernacht mocht post Oost naar een schuurbrand, pal achter woningen in de Kromsteeg in Kerkdriel. Er stonden een aantal pallets in brand, dit is pas later ontdekt toen de brand al enige tijd woedde.

Bij aankomst van de 1e TS, is er opgeschaald naar middelbrand. Vanwege het feit dat er veel rook was en de schuur dichtbij aangrenzende woningen stond. Bij een binnenaanval met hogedruk is de brand snel gedoofd en viel het uiteindelijk mee.

—————————————————————————–

JULI

—————————————————————————–

DINSDAG 17 JULI

Zeer grote brand Zaltbommel

Foto’s: Bart Meesters/Meesters Multimedia

Door een vrachtwagen die binnen in de hal stond en in brand vloog is veel schade ontstaan in een bedrijfspand op het v. Voordenpark in Zaltbommel. Dinsdag rond de klok van 6 uur stegen dikke rookwolken op vlak naast de A2, waardoor vele automobilisten 112 belden en foto’s plaatsten op Twitter en Facebook.

Het pand zat in een ‘groot complex’ met meerdere bedrijven. Gelukkig is de brand beperkt gebleven tot 1 bedrijf, de omliggende panden zullen wel rook en waterschade hebben.

Post Oost was ook opgeroepen en mochten met de TS ook naar de brand, het vuur was gelukkig snel onder controle en de rookwolken werden snel minder. Rond 22.00 was iedereen weer terug op de post.

—————————————————————————–

MAANDAG 2 JULI

Kantine voetbalvereniging HRC’14 Rossum verwoestFoto’s: Bart Meesters/Meesters Multimedia

Door een uitslaande brand zijn de kantine en kleedkamers van de Rossumse voetbalvereniging maandagavond laat verwoest. Toen de brandweer aankwam was het vuur al uitslaand en viel er weinig meer aan te doen.

Er was niemand in het pand aanwezig.

Post Oost en Zaltbommel, samen met de hoogwerker uit Waardenburg hadden de brand snel onder controle.

De politie onderzoekt de brand samen met team-brandonderzoek wat de mogelijke oorzaak kan zijn.

—————————————————————————–

JUNI

—————————————————————————–

VRIJDAG 1 JUNI

Brand in parkeergarage Kerkdriel

 

Een OMS-melding die vaak loos is, bleek dit keer al snel echt te zijn. Een brandje in een kelderbox in de parkeergarage Delkant, deze boxen zijn voor de bewoners die er boven wonen.

Beide wagens van post Oost spoedde zich richting de Gasthuisstraat in Kerkdriel (middelbrand). Ook de hoogwerker kwam ter plaatse, maar hoefde niet in actie te komen. Na een snelle daadkrachtige inzet was het brandmeester en werd er geventileerd. Het winkelcentrum erboven werd enige tijd ontruimd.

De oorzaak was hoogstwaarschijnlijk kortsluiting.

Daarna mochten de mannen van de 5331 (de 1e auto) nog door naar een nieuwe melding een stukje verderop in de Kerkstraat, voor een prio 2, vreemde lucht. Er werd niks gemeten en rond 16.15 waren ze weer terug op de post.

—————————————————————————–

MEI

—————————————————————————–

MAANDAG 28 MEI

Ongeval met 2 vrachtwagens A2

Foto: Bart Meesters/Meesters Multimedia

Een ongeval maandagochtend even na half 7, zorgde voor een verkeerschaos op de A2 en alle aansluitende wegen. 1 vrachtwagen klapte op een andere vrachtwagen bij Zaltbommel, net voor de toerit.

Waarbij de meldkamer meteen opschaalde naar middel ongeval, en dus ook wij (post Oost) naar het incident moesten met spoed. Samen met post West en de HV uit Zaltbommel. 1 persoon zat bekneld en is bevrijdt door de brandweer, deze is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Lange files waren het gevolg, de VOA kwam ter plaatse om het ongeval te onderzoeken. 2 banen bleven urenlang dicht richting Utrecht, waarbij de file(s) maar moeizaam oploste aan beide kanten.

—————————————————————————–

VRIJDAG 11 MEI

Eenzijdig (zwaar) ongeval Rossum

Foto’s: Bart Meesters/Meesters Multimedia

Een ernstig ongeval vanavond net na 21.30. Een auto met 3 jonge mannen kwam frontaal tegen een boom aan, op de N322 thv de steenfabriek in Rossum.

Vele hulpdiensten kwamen ter plaatse, waaronder de beide TS-en van post Oost (middel ongeval), HV uit Zaltbommel, 4 ambulances, 2 traumaheli’s en uiteraard veel politie-inzet.

Alle 3 zaten bekneld en moesten worden bevrijdt. 2 personen waren er ernstig aan toe, over de precieze toestand en verwondingen doen wij nooit mededelingen.

Over de oorzaak is nog niks bekend, de VOA onderzocht het ongeval waardoor de weg nog urenlang afgesloten is geweest.

—————————————————————————–

WOENSDAG 2 MEI

Gaslek op oefenterrein brandweer

Foto: Brandweer Maasdriel-Oost

Woensdagavond rond half 8 was er een gaslek op het oefenterrein van post Oost aan de Steenbeemdstraat in Kerkdriel.

Waarbij de mannen dus met het naar de kazerne komen toen de pieper ging gelijk op de juiste plaats waren. De politie en brandweer hadden uit veiligheid het gedeelte langs de kazerne afgezet, waaronder de drukke N831-Provincialeweg. Waar er nog een 2-tal boetes zijn uitgedeeld, vanwege het negeren van de afzettingen.

Liander kwam ter plaatse en sloten de leiding af waarna het gevaar geweken was en de wegen rondom de kazerne weer open konden.

De cursus die gegeven werd deze avond op kazerne Oost, is vanwege het lek verhuisd naar de kazerne West in Hedel.

Rond 21.00 was alles weer veilig.

—————————————————————————–

WOENSDAG 2 MEI

Kind van eilandje gered

Foto: Jurgen Versteeg/Meesters Multimedia

Woensdagmiddag was een kind aan het spelen aan een aftakking van de waal in Brakel. Het bootje waarmee die op het water was gegaan naar de overkant, waar een eilandje was, dreef af. Waardoor de jongen van 10 vast zat op het eiland.

De hulp van de brandweer werd ingeroepen en met onze boot/reddingsplank kwam de jongen weer veilig terug naar de goede kant op het droge.

—————————————————————————–

APRIL

—————————————————————————–

ZONDAG 29 APRIL

Veulen gered uit sloot

Foto: Bart Meesters/Meesters Multimedia

Rond 2.30 in de nacht naar zondag is er een veulentje gered uit een sloot aan de Hoorzik in Kerkdriel.

De TS en boot van post Oost gingen er heen, en vrij snel was het jong weer aan wal geholpen, en kon het weer snel wat opwarmen en tot rust komen.

—————————————————————————–

ZATERDAG 28 APRIL

Maasdriel-Oost wederom door naar volgende ronde

Foto’s: Tim Aaldering

Post Maasdriel-Oost heeft in het Drentse Zuid-Laren (vlakbij Assen) opnieuw een super prestatie geleverd, ze werden met de ploeg opnieuw een hele mooie 2e. Wat betekent dat ze een ronde verder zijn, ditmaal is de vaardigheidstoets 22 juni in Zaanstad.

Post Neerijnen-West werd 1e. Waarbij opnieuw 2 posten van Gelderland-Zuid door zijn!

—————————————————————————–

ZATERDAG 21 APRIL

Maasdriel-Oost 1e bij wedstrijden Dronten

Foto’s: Tim Aaldering

Post Maasdriel-Oost heeft in Dronten (Flevoland) de wedstrijd op de 112 baan gewonnen. Deze vaardigheidstoets werd door 10 teams gedaan waar elk korps zocht naar de top 3 om een ronde door te gaan. Met goud is post Oost zeker van de volgende ronde, en de beste zijn is altijd super!

Melding bedrijfsongeval met brand in de afzuiging, en een persoon die bekneld zat onder een metalen plaat. Daarbij was er ook nog een andere persoon die was geëlektrocuteerd en in een bak op een heftruck lag. Dat waren de uitdagingen van de ploeg die ze moesten oplossen. De inzet verliep bijzonder goed en het werd beloond met een prachtige 1e plaats. Vlak voor post Scherpenzeel, die op 2 eindigde.

Vandaag werd post Zaltbommel ook 2e op een andere wedstrijd in Olst. Die ook een ronde verder zijn. De Bommelerwaard is vandaag weer goed vertegenwoordigd in het land. Top gedaan mannen!

Zaterdag 28 april is voor post Oost de vervolgwedstrijd al, de 2e ronde. Ditmaal in het verre noorden (Zuidlaren).

—————————————————————————–

DINSDAG 17 APRIL

Woningbrand Kruidenlaan

Foto: Marco Verhoeven

Dinsdagmiddag even na 5u mocht Maasdriel-Oost eruit voor een woningbrand aan de Kruidenlaan in Kerkdriel. Het betrof een appartement. In eerste instantie werd gedacht dat er mogelijk nog een persoon binnen zou zijn, dit bleek niet het geval. Daardoor was er opgeschaald naar middel en kwam er een ambulance, evenals de OvDG.

Eenmaal ter plaatse bleek er vooral op balkon wat rookontwikkeling te zijn, binnen was weinig aan de hand. Wel is er een hond naar buiten gebracht door de mannen. Na een snelle en korte inzet waren alle eenheden weer retour.

—————————————————————————–

MAANDAG 16 APRIL

Man valt 5 meter naar beneden

Foto’s: Bart Meesters/Meesters Multimedia

Maandagochtend iets na 9e valt een man die aan het werk was in de kerk van Velddriel 5m naar beneden. De man was binnen aan het werk in de toren, door nog onbekende oorzaak viel de man. Hij lag op een verdieping in de toren, gelukkig aanspreekbaar, maar erg moeilijk te verplaatsen was.

Brandweer, ambulance, politie, en korte tijd ook een traumaheli waren ter plaatse. Het MMT-heli personeel heeft niet in actie hoeven komen en vloog al vrij snel weer naar een nieuwe melding.

Intussen was een hoogtereddingsteam uit Rotterdam onderweg naar de kerk, om de man uit de toren te kunnen halen. Dit team is gespecialiseerd in het werken op hoogte en bijzondere objecten zoals windmolens en kerken. Onze TS en de hoogwerker verleende assistentie. Na een klein uurtje was het team ter plaatse en toen was de man vrij snel via de hoogwerker naar beneden gebracht.

De oorzaak van de val wordt onderzocht door de inspectie, over de verwondingen van de persoon is verder niks bekend.

—————————————————————————–

VRIJDAG 13 APRIL

Brand in magnetron Leyenstein

Foto: Bart Meesters/Meesters Multimedia

Bij een zelfstandig appartement op de 3e verdieping van woonzorgcomplex de Leyenstein in Kerkdriel is vrijdagavond brand uitgebroken.

De boosdoener was een magnetron, waarbij het misging. Wat vooral rook veroorzaakte. Waarbij een aantal mensen ter controle door de ambulance zijn nagekeken die rook hadden ingeademd. Ook een traumaheli kwam uit voorzorg ter plaatse.

Er waren vele hulpdiensten gealarmeerd en ter plaatse gekomen, wat standaard is bij een woonzorgcomplex als deze. De brandweer was snel ter plaatse met 2 wagens van post Oost en een hoogwerker van Neerijnen-West. + meerdere ambulances, traumaheli, politie, OvD & OvDG.

Na een korte inzet keerde de rust weer terug.

—————————————————————————–

JANUARI

—————————————————————————–

DONDERDAG 18 JANUARI

Zeer zware windstoten zorgen voor overlast

Melding Steenbeemdstraat (naast kazerne)

De eerste melding was iets voor 9.00, toen de zware windstoten (110-120 km/u) net begonnen in onze regio. Er brak een boom precies naast de kazerne, wat dan ook snel weer klaar was.

Een echte urgente melding kwam binnen rond 9.30, een schipper op de Maas bij Well was overboord gegaan. Onze boot mocht met spoed ter plaatse. Gelukkig bleek onderweg naar het incident dat de schipper er op eigen kracht is kunnen uitkomen, en inmiddels al bij omstanders onder een warme douche stond. Hierbij kon iedereen weer terug, op naar de volgende melding.. want die was er snel weer..

Een dak/geveldeel van een deels houten schuur in de Molenstraat in Hurwenen was door de felle windstoten naar beneden gekomen.

 

melding Molenstraat Hurwenen

Meteen daarna was er een boom bovenop een auto terecht gekomen aan de Oude Weistraat in Velddriel. De bestuurster kwam met de schrik vrij, van de auto is weinig meer over.

melding Oude Weistraat (boom op auto)

Met het wegrijden aldaar, was er een andere boom deels op de weg terecht gekomen. De mannen hadden binnen no-time deze takken/boom aan de kant van de weg.

Even terug op de kazerne mochten we doorgaan naar de Sint Annatroonstraat in Kerkdriel waar een boom omviel, deels bovenop een woonhuis/garage.

melding Sint Annatroonstraat (boom op woonhuis)

Met het wegrijden aldaar, mocht er opnieuw doorgereden worden naar het Binnenquartier in Kerkdriel. Enkele gevelplaten op het dak van het appartementencomplex waren losgekomen en lagen beneden. Inmiddels was de wind fors in kracht afgenomen rond het middaguur.

Een kleine boom in een woonwijk in Kerkdriel (Kloppenland) stond op vallen. Deze was snel gesnoeid.

melding Kloppenland Kerkdriel

In de Gasthuisstraat (ook een app. complex), waren op meerdere plekken dakpannen naar beneden gekomen door de wind. Wat voor gevaar zorgde, aangezien het boven een winkelcentrum is. Deze is dan ook ruim afgezet, aangezien er vele mensen onderlangs lopen.

melding Gasthuisstraat Kerkdriel

De laatste storm-melding rond 2e was in de Teisterbandstraat, bij het Driels Museum.  Waar er dakpannen/gevelplaten loslieten. Hier hebben de mannen ruim 3 uur gestaan, aangezien ze hulp nodig hadden van de hoogwerker uit Waardenburg. Deze had het erg druk, waardoor we in de wachtrij stonden.

  

melding Teisterbandstraat Kerkdriel (Driels Museum)

Om 17.30 waren alle mannen van post Oost weer terug en konden ze na een lange dag eindelijk weer veilig huiswaarts.

—————————————————————————–

ZONDAG 14 JANUARI

Grote brand legt woningen in as

Foto’s: Tim Aaldering

Rond 2.00 in de nacht naar zondag brak er een brand uit in de Voorstraat in Velddriel. In een van de woningen op de bovenste verdieping, dit sloeg ook over naar het naastgelegen pand waar een heel gezin abrupt het huis uit moest vanwege gevaar dat het zou overslaan. Dit bleek helaas waarheid te worden en heeft de hele bovenverdieping in de as gelegd. Ook beneden is enorm veel schade door het vele water en roet.

Korpsen Maasdriel-West, Zaltbommel, Neerijnen-West & Tiel kwamen ook naar ons gebied om deze (zeer) grote brand te bestrijden.

Er vielen geen gewonden. Tot een uur of 1 is de brandweer bezig geweest. Waarna de politie begonnen is met het ruimen van 2 hennepkwekerijen die in het pand zaten waar de brand begon. Of dit ook de oorzaak is, wat voor de hand ligt, zal moeten blijken na onderzoek van de politie.

De brandweer mocht vrijwel meteen weer terug voor nabluswerkzaamheden, waar ze tot na 7e in de avond hebben gestaan. Door middel van een kraan is er goed nageblust, waar vooral in de spouw nog wat vuur zat.

—————————————————————————–

WOENSDAG 3 JANUARI

Stormschade

Foto: Tim Aaldering

De woensdag begon zeer onstuimig met een westerstorm, vooral de zware windstoten zorgden voor overlast. Bij ons was het niet zo druk met stormschade meldingen. De enige die we hadden was in de ochtend waarbij een boom dwars over straat lag en die blokkeerde. Dit was aan de Bussenerweg in Kerkdriel, een doodlopend straatje.

Melding woningbrand

In de middag moesten de mannen nog naar een melding in Velddriel, aan de Pastoor Wassenbergstraat. Er kwam rook uit de kruipruimte.

Gelukkig was verdere opschaling niet nodig, en bleef de schade beperkt. Wel is de kruipruimte nog leeggepompt die vol water stond.

—————————————————————————–

MAANDAG 1  JANUARI

De jaarwisseling voor post Oost was niet echt druk, maar de meldingen die er kwamen, waren bijna allemaal spoed-meldingen, wat het weer uniek maakt. De eerste (avond)melding kwam rond 20.15 binnen. Melding van een woningbrand in Hoenzadriel, gelukkig bleek bij het ter plaatse komen het om een zeer klein beginnend brandje te gaan, binnen in een leegstaand pand. Dit was dan ook snel geblust en konden de mannen weer retour.

Foto’s: Kruidenlaan, woningbrand

Net iets voor 10e kwam er opnieuw een melding binnen van een woningbrand aan de Kruidenlaan in Kerkdriel. Ditmaal was het wel raak, een slaapkamerbrand, met een mogelijk matras/kussen wat vlam had gevat. Door een omstander die rook uit de woning zag komen, is er snel kunnen handelen door de brandweer. Wel is de woning fors aangetast door de rook. Ter controle is er nog een ambulance gekomen voor de bewoner die rook had ingeademd.

Na een klein uurtje kon de brandweer huiswaarts.

Bij het eerste onderzoek door de politie ontstond het vermoeden dat er vuurwerk door het raam was gegooid, waarbij de brand is ontstaan. De politie heeft op basis van getuigenverklaringen een minderjarige jongen aangehouden.

Foto: caravan in brand Zandstraat

Dit bleek niet voor lang, want er kwam meteen een nieuwe prio 1 melding binnen, dit keer stond er een caravan in brand aan de Zandstraat in Kerkdriel. Vlak aan de maas.

Melding 4 was net na middernacht, rond 0.30. Een heg stond in lichterlaaie in de Elzenstraat te Kerkdriel. Mogelijk door vuurwerk wat er in terecht kwam. Wederom met spoed gingen de mannen van Oost er op af en was ook dit brandje weer snel geblust.

Na de 4 spoedmeldingen, was er toch nog een normaal vuurwerkbrandje (prio 2, zonder spoed). Een paar kerstbomen op het Mgr. Zwijsenplein waren in brand gestoken. Na korte blussing was het weer geklaard.

De laatste melding van de nacht was weer een spoedje (rond 2.30). Mensen die er langs reden, vlakbij de Veilingweg in Velddriel, zagen mogelijk vuur en meldde dat er een boerderij/bedrijf in brand zou staan. De mannen van Oost, en post Zaltbommel werden met spoed erheen gestuurd. Gelukkig bleek er niks aan de hand te zijn, het bleek te gaan om stoken op eigen terrein, wat leek alsof het gebouw in brand stond. Na een korte controle aldaar waren de mannen nu echt klaar en konden ze hun bedje op gaan zoeken.

Voor oudere items uit voorgaande jaren kijk je op de pagina Nieuws uit het verleden.

Geef een reactie

Veiligheidsregio GLD-Zuid